Posjeta Hrvatskoj

Posjeta Hrvatskoj

 

Posjeta Hrvatskoj ! Postoji niz foruma koji u detalje objašnjavaju razne načine da strani turisti posjete Lijepu Našu. Ono što me kao turističkog djelatnika izluđuje jest nevoljkost stranih turista da prihvate savjete hrvatskih agenata. Mislim da je nedopustivo da se i ove sezone nastavi praksa da pojedini strani agenti u luksuznom sektoru dovode svoje klijente u Lijepu Našu na teret marljivih hrvatskih agenata, pritom ubirajući masne profite koji nažalost ne podliježu hrvatskim poreznim zakonima. S toga je potrebno zakonsko rješenje kojim bi samo one agencije koje su registrirane u Hrvatskoj mogle izvoditi turističku djelatnost. Primjerice luksuzna agencija iz Sjedinjenih Američkih Država bi se zakonski morala osloniti sa hrvatskog partnera jer u protivnom luksuzni segment odlazi u propast. Nedopustivo je da sedmodnevno putovanje iz New Yorka za dvoje stoji cca 50 000 $ a da hrvatski partner ima samo 5% neto zarade.

S druge strane me zapanjuje činjenica da velik broj stranih turista pomišljaju da prevare agenta prilikom slanja upita jer računaju da će im hrvatski agent dostaviti listu hotela koji će potonji rezervirati i tako zaobići agenta. Bilo kako bilo postoji još i problem praznog hoda. Kako objasniti jednom Amerikancu da se jahta sa njegovog transfera iz Hvara do Dubrovnika mora vratiti u Hvar prazna i da u ovom i ovakvom slučaju postoji naknada za gorivo. Jednako je činjenica da se turistički sektor u Hrvatskoj tek nedavno počeo segmentirati tako da se profiliraju oni koji se bave masovnim organiziranjem tura i oni koji to rade da bi udovoljili osobnim potrebama svojih klijenata. U vrijeme booking.com i expedia.com gotovo da je i nemoguće ostvariti bilo kakvu zaradu na hotelima odnosno tranferima jer veliki broj onih koji se bave ovim poslom imaju velike troškove održavanja vozila tako da pruža ju gotovo pa ispod tržišnih cijena i to u izvansezonskom periodu bookinga što je za većinu agenata period kad se pravi posao.

Comments

  1. folorentorium

    This web page can be a stroll-through for the entire information you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely uncover it.

Leave a Comment